4 Aralık, 2023

UZAYDAN İTHAL TOHUM DÜNYAYA LEZZET SUNUYOR

UZAYDAN İTHAL TOHUM DÜNYAYA LEZZET SUNUYOR...

UZAYDAN İTHAL TOHUM DÜNYAYA LEZZET SUNUYOR...

UZAYDAN İTHAL TOHUM DÜNYADA FİLİZLENİYOR

Macaristada hidrokültürel yöntem ile üretimi yapılan sera tesisi, NASA’nın uzay çalışmaları için geliştirdiği çeri domates tohumlarını bu kez dünyada yetiştirecek.

Mars’a seyahatin gerçeğe dönüşmesine az bir zaman kala, insanlık geleceğini planlarken uzayı artık her zamankinden daha çok hesaba katıyor. Uzayda yaşam üzerine yapılan planların merkezinde ise tarım var. Tüm hesaplar dünya dışında sürdürülebilir bir bitkisel üretim yapmak üzerine oluşturuluyor.

Bu çalışmaların bir kısmı dünyanın dışına, yani uzay üstlerine taşınan meyveler ile oluştururken, diğer yandan da uzay yaşamının rahatlığını sürdürebilmek adına tohumdan bitki yetiştirme çabaları sürüyor. Tüm bu uğraşlar ise tabi ki modern tarım tekniklerinin gelişimine paralel olarak hız kazanıyor.

Bu organize yaşam planı içinde sadece dünyadan uzaya bitki gidecek değil ya! Bu kez de uzay ortamında denenmiş sebzeler, “dünya için” üretim yapan bir seraya konuk oldu. ABD Ulusal Havacılık ve Uzay Dairesi’nin (NASA), araştırma projesi kapsamında kullanılan çeri domates tohumları, Macaristan’da hidrokültürel yöntemle domates yetiştiriciliği yapılan Veresegyház isimli üretim tesisine taşındı.

140.000 Domates Bitkisi Suda Yetiştiriliyor

Pest ilçesinde bulunan bu serada bitkilerin gelişimi toprak yerine suyun temel alındığı bir sistemle sağlanıyor. Sürdürülebilir ve çevre dostu bir sera olarak tasarlanan arazide zararlı ve hastalıklara karşı biyolojik mücadele ile konuluyor. Tam 140.000 domates fidesinin bulunduğu serada sulama ve iklimleme olayları da otomatik olarak gerçekleştiriliyor.

Aslında NASA’nın denemelerinde bitkiler için oluşturduğu uzay serası simülasyonları da bu tip modern seralardan çok da farklı değil! NASA’nın araştırma projesi için özel olarak geliştirilen çeri domatesi çeşidi de uzaydaki görevinin ardından bu kez de yeryüzünde üretime konu olacak.

Uzaydan gelen lezzet!

Macaristan Astronot Derneği’ne (HAS) gönderilen çeri domatesler, Veresi Paradiscom isimli şirkete ait serada geçtiğimiz Mart ayında toprakla buluştu. Yılda yaklaşık 500 ton domates üretilen 1,7 hektar genişliğindeki

Etiketler: tohum, uzayda yetişen tohumi cery domates
Aralık 18, 2020
Listeye dön