Arı Kovanı
Arı kovanı, arıların beslenmesi, konaklaması ve bal yapması için hazırlanan yuvalardır. Yüzyıllardır devam ettirilen arıcılık faaliyetlerinde temel husus, arıların iyi bal yapmasıdır ve bunun için arıların güçlü olması, iyi beslenmesi, sağlıklı olması ve iyi bir yuvaya sahip olmaları gerekir. Bu yüzden de arı yuvalarına büyük önem verilir. Özel tasarımlar yapılır.
Günümüzde arı yuvalarının hazırlanmasında en doğal malzeme olan ahşap kullanılır. Çünkü arıların kendilerini güvende hissetmeleri, dört mevsim rahat bir yaşam alnına sahip olmaları için ahşap en uygun materyaldir. Hatta bütün ağaçların ahşabı da tercih edilmez. Özellikle kestane, ıhlamur, çam gibi ağaçlardan elde edilen ahşaplar tercih edilir. Bir kovan tasarlanırken çok yönlü düşünme gerekir. Arıların içerisinde rahatlıkla yaşayabilmeleri, üreyebilmeleri, ürettikleri balı saklayabilmeleri, düşmanlarıyla mücadele edebilmeleri, zorluklarla rahat başa çıkabilmeleri, iklim şartlarına göre konum alabilmeleri, içerde bakteri, virüs, güve ve diğer zararlıların ürememesi gerekir. Bütün bunlar üretim aşamasında düşünülmeli hem arıların rahat edebileceği hem de rahat savunabilecekleri bir arı kovanı tasarımına imza atılmalıdır.
Taşıması Kolay ve Güvenli Arı Kovanı
Arı kovanı tasarlanıp üretilirken arılar öncelikli düşünülse de kullanıcı da dikkate alınmalıdır. Kullanıcının kovanı açıp kapatabilmesi, taşıyabilmesi, naklederken arıların çıkmayacağı şekilde kapatabilmesi ya da yağmur, rüzgâr, kar gibi zorlu hava koşullarında bozulmadan kalabilmesi gerekir. Özellikle ağırlığı ideal seviyede olmalı, taşıma sırasında kolaylık sağalmalıdır. Çünkü arılar senede 2-3 sefer taşınırlar. Kimi zaman daha fazla. Hem iklim koşullarından dolayı mevsime göre göç ettirilir hem de arıların daha rahat polen bulabilmesi için çiçek takibi yapılır. Bu yüzden de kovanların taşınmaya elverişli, taşınırken yıpranmadan, bozulmadan, arıları en az sarsıntıya uğratacak şekilde olması gerekir. Arı kovanı son derece fonksiyoneldir. Bu yüzden de dört tarafı tahta ile çevrili bir dikdörtgen olmanın çok ötesindedir. Genişlikleri arıların canlılığına göre yapılır ve çıtaya göre hesaplanır. Çoğu zaman on çıta sığacak şekilde olsa da tercihe göre küçültülüp büyütülebilir.
Kaliteli Arı Kovanı Aksesuarları
Arıcılıkta kat çıkma da bir yöntemdir. Bu, özellikle yaz aylarında arılara daha geniş çalışma alanı sağlamak ve daha fazla bal yapmalarına imkân vermek için yapılır. Kimi kovanlarda iki, üç kat çıkabilir. Bu, arıların petekleri doldurabilmesine göre yapılır. Bu yüzden kovanların kat çıkmaya ve taşımaya uygun olmaları gerekir. Sayfamızda yer alan arı kovanı çeşitleri tamamen birisi sınıf malzemelerden yapılmıştır. Her türlü aksesuara ve yedek ekipman da sizleri beklemektedir.