4 Aralık, 2023

Tarım Sendikaları Bize Ne Kazandırır | Tarım Garaj

Tarım Sendikaları Bize Ne Kazandırır

tarım sendikaları bize ne kazandırır (Buğday başakları)
Tarım ve ormancılık alanında çeşitli faaliyetlerde bulunanlar, işçi olarak çalışanlar için sendikalar son derece önemlidir. Özellikle bu kişilerin yasal haklarının korunması noktasında sendikaların son derece aktif olduğunu göz önünde bulundurmak gerekiyor. Kimi zaman tarım sendikalarına üye olmak ne kazandırır ya da ne gibi bir faydası olur soruları da gündeme gelebilir. Bu sorular akılların karıştırabiliyor.

Yasal hakların korunmasının yanı sıra bu hakların geliştirilmesi için de tarım ve orman işçilerinin sendikalara üye olması son derece önemlidir. Sendikalar tarafından yürütülen mücadeleler sayesinde daha iyi ücretler elde etmek ve çok daha iyi haklar elde etmek de mümkün olabiliyor. Fazla mesai ücretlerinin alınabilmesi, ikramiye haklarının alınabilmesi gibi işçilerin ekonomik durumlarıyla ilgili gerekli düzenlemelerin yapılması önemli bir ihtiyaçtır. Bu düzenlemelerin yapılmasını gündemde tutan ve gerekli görüşmeleri gerçekleştiren de yine sendikalar oluyor.

İşçilerin hafta tatili yapabilmeleri, tazminat alabilmeleri, izinlerini kullanabilmeleri gibi hakların hem korunması hem de iyileştirilmesi için sendikaların daha güçlü olmasına da ihtiyaç vardır. Bu kapsamda üye sayılarının artmasının sendikalara güç kazandırdığını da eklemek gerekir. Özellikle toplu iş sözleşmelerinin imzalanması gündeme geldiğinde sendikaların çalışmalarının ne kadar önemli olduğunu bir kez daha anlamak mümkün oluyor. Tüm bunlar ve çok daha fazlası, ‘tarım sendikaları bize ne kazandırır’ sorusunun yanıtı olarak düşünülmelidir.

En Büyük Tarım Sendikası Hangisi

Aslında en büyük tarım sendikaları hangileri sorusunun yanıtını vermek güçtür. Elbette bazı sendikaların üye sayısı fazlayken bazılarının üye sayısı daha az olabiliyor. Ancak en büyük sendika olarak bir sendikayı göstermek de etik anlamda doğru olmayacaktır. Önemli olan sendikaları biraz araştırmak ve size uygun olan sendikayı seçerek üyelik işlemlerini yapmaktır.

Kaç Çeşit Tarım Sendikası Var?

Sıklıkla merak edilen konulardan biri kaç çeşit tarım sendikası var şeklindedir. Halihazırda bu alanda faaliyet gösteren 15 farklı sendikanın olduğunu söyleyebiliriz. Bu sendikaları aşağıdaki listede görebilirsiniz.

  • TARIM ORKAM-SEN (Tarım ve Ormancılık Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası)
  • TÜRK TARIM ORMAN-SEN (Türkiye Tarım, Orman ve Gıda Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası)
  • TOÇ BİR-SEN (Tarım- Orman Çalışanları Birliği Sendikası)
  • BATOÇ-SEN (Bağımsız Tarım Orman ve Çevre Sendikası)
  • TOÇ HAK-SEN (Tarım Orman ve Çevre Hak Sendikası)
  • TÜM TOT-SEN (Tüm Tarım, Orman ve Toprak Mahsulleri Çalışanları Sendikası)
  • TARIM ORMAN İŞ (Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Emekçileri Sendikası)
  • ATORSEN (Anadolu Tarım Orman Çalışanları Sendikası)
  • YURT-TARIM SEN (Yurt-Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası)
  • ŞEHİT GAZİ-SEN-TARIM-ORMAN (Gazi, Gazi ve Şehit Yakınları İle Vatansever Kamu Görevlileri Tarım Orman Sendikası)
  • MİL-TARIMORMANSEN (Manevi, İlkeli ve Liyakatli Vatansever Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası)
  • ŞEHİT GAZİ TARIM ORMAN BİRLİK-SEN (Şehit Yakınları, Gazi ve Gazi Yakınları Tüm Kamu Çalışanları Tarım Orman Birlik Sendikası)
  • TÜM-TOÇ-SEN (Tarım ve Orman Çalışanları Sendikası)
  • TÜM KAMU-SEN TARIM-ORMAN (Tüm Kamu Çalışanları Tarım Orman Sendikası)
  • HÜRRİYETÇİ TARIM ORMAN SEN (Hürriyetçi Tarım Orman Hayvancılık ve Çevre Hizmet Kolu Kamu Görevlileri Sendikası)

Sendikalı Olup Olmadığımı Nasıl Öğrenirim?

Eğer en kolay şekilde sendikalı olup olmadığını öğrenme işlemini yapmak isterseniz e-devlet tercih edilebilir. E-devlet üzerinden sendikalı olup olmadığınızı basit birkaç adımda öğrenebiliyorsunuz. Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı tarafından sunulan bu hizmetten faydalanmak için e-devlet şifrenizi biliyor olmanız gerekir. Sayfaya giriş yaptıktan sonra İşçi Sendikaları Üyelik Doğrulama sayfasına tıklayarak gerekli kontrolü sağlayabilir ve sendikalı olup olmadığınızı anında öğrenebilirsiniz. Bunun için TC kimlik numarası ve doğrulama kodunu kullanmanız gerekecek.

Etiketler: Blog yazısı
Aralık 21, 2022
Listeye dön