4 Aralık, 2023

Brusella Nedir? Belirtileri Nelerdir? - Tarım Garaj

Brusella Nedir? Belirtileri Nelerdir?

Brusella Nedir? (Bulaş hayvan resmi)

Hayvanlarda ve insanlarda görülebilen brusella hastalığı brusella adını taşıyan bakteriden kaynaklanır. Enfeksiyon hastalıklarından biri olan bu rahatsızlık, özellikle çiftlik hayvanları ile yakın temasta bulunanlar için risk unsurlarından biridir. Dolayısıyla bu kişilerin brusella hastalığı nedir sorusunun yanıtını her yönüyle bilmesi ve gerekli önlemleri alması önemlidir.

Brusella Nedir?

Brusella bakterilerinin vücuda girmesi ve grip benzeri belirtiler göstererek vücudun çeşitli sistemlerini olumsuz etkilemesi şeklinde seyreden enfeksiyon hastalığıdır. İlkbahar ve yaz aylarında daha sık görülmesi, başlangıç aşamasında grip ile sıklıkla karıştırılmasının nedenlerinden biridir. Oldukça bulaşıcı bir hastalık olan brusella vücudun hemen her dokusunda enfeksiyona neden olabilir.

Brusella Belirtileri

Kadınlarda brusella belirtileri daha nadir görülür. Çoğunlukla kadınlar taşıyıcı grubunda olurlar ancak erkeklerde durum farklıdır. Erkeklere brusella bakterisinin bulaşması durumunda rahatsızlık belirtileri 1 – 2 ayda ortaya çıkmaya başlar. Yaygın görülen brusella hastalığı belirtileri şu şekildedir:

  • Yüksek ateş
  • Titreme
  • İştah kaybı
  • Yorgun ve halsiz hissetme
  • Geceleri terleme
  • Baş ve karın bölgesinde ağrı
  • Kas ve eklemlerde ağrı
  • Bel ve sırt bölgesinde ağrı
  • Öksürük

Brusella Nasıl Bulaşır?

İnsanlarda brusella nasıl bulaşır sorusu, 3 farklı yanıtı gerektiriyor.

Beslenme

Enfekte olan hayvanların etlerinin çiğ ya da az pişmiş olarak tüketilmesi, pastörize edilmemiş süt ve süt ürünlerinin tüketilmesi, bu bakterinin insanlara bulaşmasına neden olur.

Solunum

Solunum yolu ile brusella bakterisinin hayvanlardan insanlara bulaşması mümkündür. İyi havalandırılmayan ahır ve benzeri hayvan barınaklarında bulunmak, bakterinin kolayca insana bulaşmasına neden olur.

Açık Yara

Cildin herhangi bir yerinde açık yara, çizik olması, enfekte hayvan etinin ya da kanının bu cilt bölgesi ile temas etmesi de bulaşma yollarından biridir.


Brusella bulaşıcı mıdır? (Bakteri görseli)

Brusella Bulaşıcı mıdır?

Evet bulaşıcıdır. Ancak bu hastalık hayvanlardan insanlara bulaşan hastalıklardan biridir. Dolayısıyla brusella insandan insana bulaşır mı sorusuna kritik birkaç nokta dışında “hayır” yanıtını verebiliriz. Bu kritik noktalardan ilki enfekte olan bir insan kanının ya da iliğinin bir başka insana nakledilmesi durumunda hastalığın insandan insana geçebiliyor olmasıdır. Ayrıca doğum sırasında ya da anne sütü ile de anneden bebeğine brusella hastalığı geçebilir.

Brusella Tedavisi

Öncelikle insanlar için brusella aşısı uygulamasının bulunmadığını belirtelim. Aşı uygulaması hayvanlar için vardır ve mutlaka yapılmalıdır. Bu sayede çiftlik hayvanlarının söz konusu bakteriden korunması sağlanabilir. Bu hayvanlar ile yakın temasta olan veteriner hekimlerin ve çiftçilerin de hastalıktan korunması adına aşı uygulamasına önem verilmesi gerekir.

İnsanlarda brusella tedavisi antibiyotik ilaç kullanımı şeklindedir. 6 ila 8 hafta ilaç kullanımı ile tedavi sağlanamadığında ilaç kullanımına daha uzun süre devam edilmelidir. Ender durumlarda tedaviden 6 ay sonra hastalık tekrarlayabilir. Tekrarlama oranının % 15 dolaylarında olduğunu ekleyelim.

Brusella Hastalığına Ne İyi Gelir?

Antiviral etkisi olması nedeniyle sarımsak brusella hastalığına ne iyi gelir sorusunun öncelikli yanıtıdır. Aynı zamanda vücudun vitamin ve mineral ihtiyacının karşılanmasına dikkat edilmesi, mevsiminde olan meyve ve sebze tüketimine dikkat edilmelidir. Mutlaka brusella hastalığı tedavisi uygulanmalı ve tedavi sırasında ilaçların reçete edildiği şekilde kullanılmalıdır.

Brusella Hastaları Ne Yemelidir?

Vücudun bağışıklık sistemini güçlendiren gıdaları tüketmeye özen göstermek gerekir. Bu rahatsızlık konusunda önemli olan unsur nelerin tüketilmemesi gerektiğidir. Bu nedenle brusella hastalığı ne yememeli sorusunun yanıtlarına değinmekte fayda var. Hastalıktan korunmak için beslenmede şu unsurlara dikkat edilmelidir:

  • Pastörize edilmemiş süt ve süt ürünleri tüketilmemeli
  • Et tüketiminden önce etlerin en az 74 derece sıcaklıkta pişirildiğinden emin olunmalı
  • Az pişmiş et tüketiminden uzak durulmalı
  • Çiğ et ile temas eden mutfak malzemeleri mutlaka dezenfekte edilmeli
  • Hayvan kanı ile direkt temas edilmemeli, mutlaka eldiven kullanılmalı

Brusella Hastalığı Öldürür mü?

Tedavisinin yapılması durumunda brusella hastalığı ölümcül müdür sorusuna “hayır” yanıtını verebiliriz. Ancak tedaviye olabildiğince erken dönemde başlanmalıdır. Çünkü kronik hale geldiğinde bu hastalık vücudun beyin, omurilik, karaciğer ve kemik sistemlerini ciddi düzeyde etkileyebilir. Dolayısıyla brusella belirtileri ortaya çıktığında en kısa zamanda doktora başvurulmalı ve tedavinin uygulanmasına derhal başlanmalıdır. Tedaviye erken dönemde başlanması, hastalarda ciddi komplikasyon gelişme riskini azaltır.

Etiketler: Blog yazısı
Ocak 19, 2023
Listeye dön