4 Aralık, 2023

Tarım-İş Sendikası Nedir? | Tarım Garaj

Tarım-İş Sendikası Nedir?

Tarım İş Sendikası, Türkiye Toprak Su Tarım ve Tarım Sanayi İşçileri Sendikası 6 Mayıs 1961 tarihinde kurulmuş olan ve kuruluşundan bu yana çalışmalarını aktif bir şekilde devam ettiren bir sendikadır. Kurulduğu dönemde ‘Türkiye Üretme ve Yetiştirme İşçileri Sendikası’ adını taşıyan sendikanın 11 kurucu üye ile yola çıktığını söyleyebiliriz. Bu kurucu üyelerden 5’i Devlet Üretme Çiftliklerinde, 4’ü Atatürk Orman Çiftliği’nde ve 2’si de19 Mayıs Hipodromu’nda çalışan işçilerdi.

1964 yılının şubat ayında gerçekleştirilen genel kurul toplantısında sendika adının ‘Türkiye Tarım ve Tarım Sanayii İşçileri Sendikası’ olmasına karar verildi. Bugünkü adını ise 1977 yılında yapılan genel kurul toplantısında aldığını eklemek gerekir. Kurulduğu dönemden bu yana halen tarım işçilerinin sesi olmaya devam eden sendika, özellikle ağır çalışma koşullarının düzeltilmesine yönelik çeşitli çalışmalar kaydediyor. Tarım işçilerinin çok daha iyi çalışma koşullarına kavuşması ve haklarından faydalanabilmesi için çalışmalarına hız kesmeden devam ediyor.

Özellikle 1983 yılında yürürlüğe giren yeni sendikal yasalar ile birlikte tüm sendikalar gibi Tarım İŞ Sendikası için de yeni bir dönemin başladığını belirtebiliriz. Daha önce toplu sözleşmeler ile kazanılan bazı hakların kaybedilmesinin ardından sendikanın mücadelesine ivme kazandırdığını da belirtmek mümkündür. Hak kayıplarının giderilmesi için 1989 yılından itibaren güçlü bir mücadele ve yoğun bir görüşme trafiği başlatıldı.

Daha iyi çalışma şartlarına ve daha iyi bir gelire sahip olmak isteyen tarım işçileri ise sendikanın tüm çalışmalarını yakından takip ediyor. Aynı zamanda üye sayılarında da artış kaydediliyor.

Tarım İş Hangi Sendikaya Bağlı?

Tarım Orman İş Sendikası gibi isimlerle de bilinen Tarım İş Sendikası, 1964 yılında TÜRK-İŞ’e bağlandı. 1964 yılından bu yana TÜRK-İŞ’e bağlı olarak çalışmalarını sürdürüyor. Zira kurulduğu yıldan bu yana TÜRK-İŞ ile ortak hareket eden bir sendika olduğunun altını çizebiliriz. Bu arada sendika, 1966 yılında da IFPAAW'a üye oldu. IFPAAW, Uluslararası Tarım işçileri Federasyonu’dur. 1994 yılında ise sendikadan bir hamle daha geldi. Bu tarihte Uluslararası Gıda İşçileri Federasyonu IUF’a katıldı. IUF üyesi de olmasıyla birlikte sendikanın sesinin daha güçlü çıkmaya başladığını da belirtmek gerekir.

Tarım İş Sendikası Kimin?

Günümüzde Tarım İŞ Sendikasının Genel Başkanı İlhami Polat’tır. Receb Kocapiçak Genel Sekreter görevini üstlenirken İbrahim Özkeskin de Genel Mali Sekreter görevine devam ediyor. Sendikanın Denetleme Kurulu’nda ise Sezaittin AKA, Yaşar Çelebi ve Zafer Şişmanlar bulunuyor. Disiplin Kurulu üyeleri Basri Uslu, Abdülkadir Tamak ve Beşir Işık’tır.

Sendikanın 11 kurucusunun isimleri ise şöyle;

  1. Kamil Yıldırım
  2. A.Rıza Özdemir
  3. Ahmet Aydın
  4. Ahmet Salepçi
  5. Kemalettin Gülcemal
  6. Veli Karagöz
  7. Fazıl Çorapçı
  8. Mehmet Olgun
  9. Hasan Yavşan
  10. Nazım Aybek
  11. Turgay Akyalçın

Tarım-İş sendikasının kaç üyesi vardır

Tarım İş Sendikasının Kaç Üyesi Var?

10 bin 285 üyesi olan Tarım İş Sendikası internet üzerinden online olarak yeni üye kaydı yapılabilen sendikalardan biridir. Bunun için mutlaka e-devlet üzerinden işlemlerin yapılması gerektiğinin altını çizmeliyiz. E-devlet üzerinden bağlı olduğunuz sendikayı öğrenebilir ya da bu sendikaya üye olmak için gerekli işlemleri de kolaylıkla gerçekleştirebilirsiniz. Ancak öncesinde Tarım İş Sendikasının resmi internet sitesini ziyaret ederek yapılan çalışmalara ve faaliyetlere göz atmanızı da öneririz. Bu sayede sendika hakkında daha fazla bilgi sahibi olabilir ve sonrasında e-devlet üzerinden üye kaydı işlemlerine geçebilirsiniz. Üyelik için e devlet şifrenizi biliyor olmanız gerekir. Ayrıca TC kimlik numarası bilgisini ve size gönderilen doğrulama kodunu da kullanmanız gerekecek.

Etiketler: Blog yazısı
Aralık 29, 2022
Listeye dön