4 Aralık, 2023

Arıcılıkta Farklı Bakış Açısı İle Mobil Serüven

ARICILIKTA FARKLI BAKIŞ AÇISI 'MOBİL ARICILIK'

ARICILIKTA FARKLI BAKIŞ AÇISI 'MOBİL ARICILIK'

20 Milyon Arı, 192 Kovan ve 4,5 Ton Bal Üretimi...

Arı ve Arıcılık Alanında Farklı Bir Sistemle Mesleğini İcra Eden İbrahim Bey;

İstanbul'da yaşayan iş adamı, geliştirdiği "mobil arıcılık sistemi" ile tır dorsesine yerleştirdiği 192 kovanla Türkiye'nin dört bir tarafını gezerek doğal bal elde ediyor.

Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yer kovancılığı ile bal üretimine başlayan İbrahim Bey, kendisini arıcılık konusunda geliştirmek için eğitim programlarına katılırken, işin uzmanlarından uygulamalı olarak destek alıyor.

Ordu Arıcılık Araştırma Enstitüsünden teknik destek sözü alan Sancak, Trabzon'un Köprübaşı ilçesinde yaşayan mobilya ustası Mustafa Bey’e, geliştirdiği projeyi tır dorsesine uygulaması için başvurdu.

Dışarıdan tır dorsesine ısı yalıtım sistemi uygulandı, tır dorsesi ve kovanların içine ısıtma sistemi kuruldu. Dorsenin tavanına yerleştirilen güneş panellerinden elde edilen elektrikle ısıtma sistemi, sıcaklığın 15 derecenin altına düşmesi ile devreye giriyor. Sistem, panellerden elektrik üretilemediği durumda ise jeneratörün devreye girmesini sağlıyor.

Tır içerisinde, bal sağım yeri de bulunmakta. Makineler tarafından sağılan bal, otomatik olarak tırın altında bulunan 1 tonluk depoya gönderiliyor. Buradan alınarak analiz için laboratuvara gönderilen bal, gerekli incelemenin ardından paketlenerek satışa hazır hale getiriliyor.

Park edildiği zaman arıların rahat etmesi için genişleyen sistem, yola çıkıldığı zaman daralarak trafik kurallarına uygun ve gerekli evrakları alınmış normal bir tıra dönüşüyor. Tırda ayrıca iki insanın rahatlıkla yaşayabileceği şekilde banyo, yatak ve mutfak da bulunuyor.

Tüm arıcılık malzemeleri ile tam donanımlı olarak oluşturulan sistem arı ve arıcılık ekipmanları konusunda tüm ihtiyaçları karşılayabilmekte.

MOBİL ARICILIK TIRINI ALTI AYDA GELİŞTİRİLDİ.

Bu sistemin hem güvenli hem de hızlı olduğunu belirten İbrahim Bey, şu bilgileri aktardı:

Arı Kovanı, arıcı körüğü vb. tüm arı bakım ürünlerini içeren sistemde;

"Mobil sistem bir yerden bir yere daha kolay ve seri gidilmesini sağlıyor. Devamlı çiçeği takip etmemiz gerekli. Türkiye'de 12 ay boyunca çiçek var. Bu sistem, 12 ay devamlı çiçeğe ulaşmamızı sağlıyor. Arılar ve kovanlar, daha az tahrip oluyor. Tır dorsemizde 192 kovan mevcut. Her kovanda 100 bin arı mevcut. Toplamda yaklaşık 20 milyon arı bulunuyor. Tabut kovan sistemi ile. 23 çerçeveden oluşan kovanlar normal arı kovanlarından büyük. Güneş panelleri ile elektriğini kendisi üretiyor. Hayvanların ölmemesi için ısıtma sistemi geliştirdik."

Üretim kapasitesinin çiçeğe ve arının gücüne bağlı olduğu bilgisine veren İbrahim Bey, "mobil arıcılık sistemi" ile 2016'da 4,5 ton bal elde ettiklerini belirtti.

Tarım ve Hayvancılığa Dair Herşey...

TarımGarajHaber Sağlıklı Günler Diler.

Etiketler: arıcılık, mobil arıcılık, tarım haber, tarım garaj, arıcılık haber, arı
Aralık 05, 2020
Listeye dön