Güvenli alışverişin adresi www.tarimgaraj.com

Tarihte Tarım Notları:
Amman’da bulunan 10 bin yıllık bir köy olan Ain Ghazal, insanlık tarihinin en önemli aşamalarından biri olan tarıma geçiş hakkında paha biçilemez bilgiler sunuyor.
İnsanlık tarıma geçişle birlikte göçebelikten yerleşik hayata geçti ve bugün içinde yaşadığımıza benzer bir toplum hayatının temellerini attı.
Ain Ghazal ve Yakın Doğu’daki diğer yerleşim bölgelerindeki iskeletlerden elde edilen DNA’lar, tarıma geçiş hakkında önemli bilgiler veriyor.
Amman’da 10 bin yıllık bir köy olan Ain Ghazal, tarımın doğuşundan sonra ortaya çıkan bir yer olarak biliniyor.
Bu yerleşim yerinde yaşayanlar, arpa, buğday, bezelye ve mercimek yetiştiriyor ve taştan yapılma evlerde yaşıyorlardı.
Yaşadıkları topraklarda hayatlarını sürdürebilmek adına, tarıma engel zararlı bitkileri uzaklaştırarak bitkilerinin oluşumunu hızlandırmaları, kaliteli ve sağlıklı bitkiler yetiştirmleri gerekmekteydi.
Bunun önüne geçmek için temizleme ve koparma işlemleri yapılsada yeterli olmuyordu.
Bu yüzden bir çok yöntem denendi, bu yöntemler arasında kabile içinde bilgin veya şamanların yaptıgı bitkisel zehirlerde bulunmaktaydı bu zehirler ilk tarım ilacı olarak kullanıldı.
Fakat bu zehirler ekilen mahsulede zarar vermekteydi; Ain Ghazal yerlileri bitkilerinin zarar görmemesi için zehre karşı daha dayanıklı ürünler yetiştirmek zorundaydı; bunu sağlamak oldukça zordu.
Bir çok yöntem denensede sorun çözülemedi ilerleyen zaman içinde kabile çiftçilerinden Zenkid Enkzal'ın dikkati sonucunda tarım yapılan alanlarda bir farklılık görüldü.
Mahsul hasat dönemlerinde farkedilen ise; zaman içinde ölülerinin bulunduğu alanlarda ve dışkı atıklarının bulunduğu bölgelerde atılan tohuhumların
daha çabuk yetiştiği ve mahsulün daha dolgun ve kaliteli oldugunun farkına varmışlardır. Tarım tarihide dışkı ve cesetler doğal gübre ve toprak katkısı olarak kullanılarak daha verimli mahsuller gelişmiştir.